Τετραήμερη εκδρομή στο Σουφλί

 

Πρόγραμμα

 

1η ημέρα: Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2007.

07:00 Συγκέντρωση στον Σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

07:30 Αναχώρηση με την Αμαξοστοιχία (90 Intersity).

13:30 Άφιξη στο Σουφλί.

14:30 Μετάβαση στην Μαθητική Εστία Σουφλίου.

Διαμονή και διατροφή σους χώρους της Μαθητικής Εστίας Σουφλίου.

Παρακολούθηση των εργασιών και δραστηριοτήτων του προγράμματος «Νερό, πηγή Ζωής» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

 

2η ημέρα: Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2007

Διαμονή και διατροφή σους χώρους της Μαθητικής Εστίας Σουφλίου.

Παρακολούθηση των εργασιών και δραστηριοτήτων του προγράμματος «Νερό, πηγή Ζωής» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

 

3η ημέρα: Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2007

Διαμονή και διατροφή σους χώρους της Μαθητικής Εστίας Σουφλίου.

Παρακολούθηση των εργασιών και δραστηριοτήτων του προγράμματος «Νερό, πηγή Ζωής» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

 

4η ημέρα: Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2007

Πρωινό στο εστιατόριο της Μαθητικής Εστίας Σουφλίου.

Παρακολούθηση των εργασιών και δραστηριοτήτων του προγράμματος «Νερό, πηγή Ζωής» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Γεύμα στο εστιατόριο της Μαθητικής Εστίας Σουφλίου.

13:45 Μετάβαση στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Σουφλίου

14:16 Αναχώρηση με την Αμαξοστοιχία (605).

15:28 Άφιξη στη Αλεξανδρούπολη

          Περιήγηση της πόλης

18:01 Αναχώρηση με την Αμαξοστοιχία (91 Intersity).

22:55 Άφιξη στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

 


Πρώτη ημέρα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2007

Μαυρομάτη Νίκη

 

22 Φεβρουαρίου….και….η τετραήμερη αρχίζει! Λοιπόν, το πρωινό ξύπνημα ήταν δύσκολη υπόθεση για πολλούς αλλά μόλις χτύπαγε το ξυπνητήρι και συνειδητοποιούσαν όλοι ότι επιτέλους έφτασε ‘’η μεγάλη ημέρα’’, άφηναν πίσω τους σχολεία, μαθήματα και δασκάλους. Γεμάτοι κέφι και μαζί με τα πράγματα τους ήταν έτοιμοι για να έρθουν στον σταθμό…Εκεί βρισκόταν ήδη από πολύ νωρίς ο κ. Γκαζάς και μας περίμενε. Μερικά παιδιά, μη μπορώντας να περιμένουν στο σπίτι τους έφτασαν αρκετά νωρίς, όπως και η κ. Τσιπουλάνη και η κ. Παπαδοπούλου. Τελευταίος ο Κουρμπέτης. Έτσι όλοι μαζί πήγαμε να βρούμε το τρένο το οποίο θα μας οδηγούσε στον προορισμό μας. Επιβιβαστήκαμε σ’ αυτό και εκεί ήταν και η διευθύντρια μας, η κ. Γκάζου, που ήρθε να μας αποχαιρετήσει.

Μόλις μπήκαμε στο βαγόνι μας, επικράτησε για λίγη ώρα αναταραχή. όλοι φωνάζαμε, ψάχναμε που να καθίσουμε μα όλα αυτά τακτοποιήθηκαν, η μηχανή του τρένου άναψε και άρχισε το πολύωρο ταξίδι μας. Στην αρχή άλλοι έβλεπαν έξω, άλλοι έπαιζαν με τα κινητά τους, άλλοι προσπαθούσαν να κοιμηθούν. Μετά από λίγο όμως, το ‘’σκηνικό’’ άλλαξε τελείως. Συζητούσαμε όλοι μαζί, παίζαμε χαρτιά, κάναμε βόλτες πάνω κάτω στο τρένο, μιλούσαμε, γελούσαμε και γενικά είχαμε γίνει όλοι μια παρέα!! Σιγά-σιγά πήραν φωτιά τα τηλεφωνήματα από γονείς που όλοι είχαν τις ίδιες απορίες. Ο κ. Γκαζάς, μας είχε μοιράσει κάποιους χάρτες που έδειχναν την διαδρομή μας. Όντως περάσαμε από διάφορες περιοχές, αλλά το θέμα είναι ότι σχεδόν κανείς δεν έβλεπε έξω, εκτός από ορισμένες στιγμές. Περνούσαν σιγά-σιγά οι ώρες και φτάναμε στην όμορφη Αλεξανδρούπολη. Εκεί μας περίμενε ένα πούλμαν για να μας πάει στο Σουφλί .Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στο πούλμαν, αλλά εμπλουτισμένη με συχνές ερωτήσεις προς τον κ. Γκαζά όπως <<σε πόση ώρα φτάνουμε?>>

Και τελικά φτάσαμε στο Σουφλί. Μας περίμεναν εκεί ο κ. Ηλίας και κ. Γιώργος, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την περιβαλλοντική. Μετέφεραν τα πράγματά μας με ένα αυτοκίνητο και εμείς κινηθήκαμε προς την εστία μας. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή μας με το Σουφλί. Όλοι ήταν ανυπόμονοι και ήθελαν να δουν το μέρος στο οποίο θα μέναμε. Βασικά δεν εντυπωσιαστήκαμε και με την πρώτη ματιά, αλλά τελικά αποδείχτηκε το εντελώς αντίθετο! Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να στρώσουμε τα κρεβάτια μας ( αυτό κακοφάνηκε ιδιαίτερα στα αγόρια). Είχαμε χωριστεί ήδη ανά έξι άτομα στα δωμάτια. Μόλις τελειώσαμε το στρώσιμο των κρεβατιών, πήγαμε όλοι τραπεζαρία για να φάμε το μεσημεριανό μας. Φάγαμε και κατόπιν πήγαμε στα δωμάτια μας υποτίθεται για να ξεκουραστούμε. Το μόνο που δεν κάναμε ήταν αυτό! Πάνω-κάτω βγαίναμε στα μπαλκόνια, βάζαμε μουσική, παίζαμε ακόμα και βόλεϊ μες στα δωμάτια !!Πέρασε η ώρα και μας περίμεναν σε μια αίθουσα ο κ. Ηλίας και ο κ. Γιώργος, οι οποίοι θα μας εξηγούσαν με τι επρόκειτο να ασχοληθούμε εκείνες τις μέρες. Μας μίλησαν λίγο πιο συγκεκριμένα για το θέμα που εξετάζουμε δηλαδή σχετικά με το νερό και τι θα κάναμε την επόμενη μέρα. Όπως ήταν φυσικό τα παιδιά βαρέθηκαν λίγο εκεί αλλά ευτυχώς δεν κράτησε πολύ.

Με το τέλος του μαθήματος πήγαμε για βραδινό και μετά θα ετοιμαζόμασταν γιατί θα βγαίναμε έξω.. Τότε ο καθένας πήγε στο δωμάτιο του και άρχιζε να ετοιμάζεται. Όλοι σχεδόν ήμασταν στις τουαλέτες γιατί αλλού δεν είχε καθρέφτες! Εκεί τα βαφτικά, οι ζελέδες, οι λακ πήγαιναν και έρχονταν από χέρι σε χέρι. Όταν ετοιμαστήκαμε συγκεντρωθήκαμε στην έξοδο και ήμασταν έτοιμοι να γνωρίσουμε τη νυχτερινή ζωή του Σουφλίου. Ήταν όμορφη πόλη με διάφορα μαγαζιά. Σε πολλά απ’ αυτά είχε πολύ κόσμο και δεν μπορούσαμε να μπούμε. Στο τέλος μπήκαμε σε μια καφετέρια που είχε και ΚΑΡΑΟΚΕ πράγμα που μας ενθουσίασε. Αρχικά καθίσαμε στα τραπεζάκια, παραγγείλαμε και ακούγαμε διάφορα άτομα απ’ το μαγαζί να τραγουδούν. Την αρχή στο τραγούδι απ’ την παρέα μας τη έκανε η Σαββίδου και στη συνέχεια το μικρόφωνο περνούσε από χέρι σε χέρι. Από εκείνη την στιγμή όλοι πήραν τα πάνω τους, ο χορός και το τραγούδι κυριαρχούσε. Αναδείχτηκαν εκείνη την βραδιά ταλέντα στο τραγούδι αλλά και στον χορό…Εκτός απ’ τα τραγούδια απολαύσαμε και το Ζεϊμπέκικο του κ. Γκαζά.. Χωρίς να το καταλάβουμε είχε περάσει η ώρα και έπρεπε να γυρίσουμε πίσω.. Αφήσαμε λοιπόν τα μικρόφωνα αλλά παίρνοντας μαζί μας το κέφι κινηθήκαμε προς την εστία μας. Εκεί πήγαμε στα δωμάτια μας και ακούσαμε όλοι τον κ. Γκαζά «Όλοι το πολύ σε κάνα εικοσάλεπτο στα κρεβάτια σας». Έτσι περιοριστήκαμε στα δωμάτια μας, αλλά αυτό δεν μας πτόησε καθόλου. Αντιθέτως….Μετά από μια, δυο, τρείς ώρες κοιμηθήκαμε.

Έτσι έληξε η πρώτη συναρπαστική μέρα στο Σουφλί και σε λίγες ώρες θα άρχιζε και η δεύτερη που δεν ξέραμε τι μας επιφυλάσσει!!


Δεύτερη ημέρα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου

Τσολάκη Σίσσυ

 

Το πρωινό ξύπνημα δεν ήταν και το καλύτερο για μας εκείνη τη μέρα. Μετά το χθεσινό ξενύχτι και τα τσιφτετέλια που χορέψαμε το προηγούμενο βράδυ ήταν δύσκολο να ξυπνήσουμε και να ετοιμαστούμε για την πρώτη μας δραστηριότητα στο Σουφλί. Μόλις η ώρα πήγε 7:45, ακούστηκε η φωνή του κ. Γκαζά μα κανένας δεν άφηνε το ζεστό κρεβάτι του. Μερικοί προσπαθούσαν να ξυπνήσουν τους άλλους με τραγούδια, φωνές και χτυπήματα. Παρόλα αυτά όμως, μπορέσαμε και φτάσαμε στην τραπεζαρία στην ώρα μας. Εφοδιαστήκαμε με ενέργεια και γεμίσαμε τα στομάχια μας, έτοιμοι πλέον για να περιηγηθούμε στις πηγές του Σουφλίου.

Για να είμαι πιο συγκεκριμένη στις 8:30 μας περίμεναν οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ οι οποίοι είχαν αναλάβει τις δύο ομάδες στις οποίες είχαμε οργανωθεί. Αφού εφοδιαστήκαμε κατάλληλα με τα όργανα που χρειαζόμασταν για τις μετρήσεις του νερού, πήραμε τα σημειωματάρια μας και ξεκινήσαμε για τις πηγές.

Καθώς περπατούσαμε στους δρόμους του Σουφλίου μας έκανε εντύπωση ο τρόπος ζωής των κατοίκων, τα σπίτια τους και είδαμε πώς είναι και πως ήταν η ζωή στο χωριό. Επισκεφτήκαμε μία-μία τις πηγές Καβάκι, Μιντιούρι και το Αρτεσιανό πηγάδι. Μιλήσαμε γι’ αυτές, κάναμε μετρήσεις και πήραμε δείγματα νερού από κάθε πηγή.

Οι δύο ομάδες στις οποίες είχαμε χωριστεί, συναντήθηκαν στην πηγή Μιντιούρι και συζητήσαμε μεταξύ μας για την περιήγηση μέχρι την ώρα εκείνη. Εκεί τα κορίτσια πήραν το ρόλο των χωριατοπούλων και τα αγόρια των αγράμματων τσοπάνηδων. Παίξαμε λοιπόν ένα μικρό σκετσάκι, αλλά αφού διαπιστώσαμε πως δεν είμαστε και τόσο καλοί ηθοποιοί ετοιμαστήκαμε για την επόμενη δραστηριότητα της ημέρας, τη συνάντηση με τον αντιπρόσωπο της εταιρίας ύδρευσης του Σουφλίου. Αφού λοιπόν φτάσαμε στο δημαρχείο του χωριού η συζήτηση πάνω στο θέμα της ύδρευσης του Σουφλίου ξεκίνησε. Ο αντιπρόσωπος ήταν πολύ ευγενικός και μπορούσε να ανταποκριθεί σε όλες τις ερωτήσεις που του κάναμε.

Στις 13:00 επιτρέψαμε στην εστία. Τα στομάχια μας άρχισαν να γουργουρίζουν . Μετά το μεσημεριανό μας γεύμα, πήγαμε στα δωμάτια μας για να ξεκουραστούμε. Αλλά μόνο ξεκούραση δεν ήταν αυτό. Όλοι μαζευτήκαμε σε ένα δωμάτιο με τη μουσική στο τέρμα και τις βλακείες να πέφτουν η μία μετά την άλλη και γελούσαμε όλοι με την ψυχή μας.

Στις 5:30 πήγαμε όλοι στα εργαστήρια για την ανάλυση των δειγμάτων νερού των πηγών. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της ανάλυσης επικρατούσε ένα κλίμα χιούμορ και χαλάρωσης. Μελετήσαμε την καταλληλότητα του νερού για πόση. Αργότερα πήγαμε για βραδινό κι έπειτα κάναμε ντουζ, ντυθήκαμε, φτιαχτήκαμε αρωματιστήκαμε και πήγαμε στο CLUB NOTORIOUS, οπού η Γ΄ γυμνασίου του χωριού διοργάνωνε τον ετήσιο χορό του σχολείου τους. Τις ώρες που ήμασταν στο club, διασκεδάσαμε με την ψυχή μας, χορέψαμε μέχρι να πέσουμε κάτω και περάσαμε τόσο τέλεια που δεν μπορείτε να φανταστείτε.

Όταν έφτασε η ώρα να φύγουμε, όλοι παρακαλούσαμε τους καθηγητές μας να μείνουμε κι άλλο όμως ήταν ήδη πολύ αργά. Όταν επιστρέψαμε στα δωμάτια μας όλοι ήταν κουρασμένοι όμως κανείς δεν ήθελε να κοιμηθεί. Παρόλες τις παρατηρήσεις που μας έκανε ο κος. Γκαζάς εμείς δε λέγαμε να ησυχάσουμε μέχρι τελικά να μας πάρει ο ύπνος τα ξημερώματα για να ανακτήσουμε τις χαμένες μας δυνάμεις καθ’ ότι καινούριες εμπειρίες μας περίμεναν κι εμείς έπρεπε να ήμαστε έτοιμοι να τις ζήσουμε.

 

 


Τρίτη ημέρα, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου

Τεκίδης Αλέξης

 

Ειδικά η τρίτη μέρα της εκδρομής πιστεύω ότι είναι η πιο ωραία, χωρίς να συμπεριλάβουμε ότι χιόνιζε. Με το που ήρθε το πρωί ξυπνήσαμε νωρίς – νωρίς με τη δροσούλα και το χιόνι, πήραμε το πρωινό μας και επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν που μας περίμενε. Μέχρι να φτάσουμε στη Δαδιά διασχίσαμε μια ωραία και γραφική διαδρομή. Όλα τα βουνά ήταν στρωμένα με χιόνι σε αυτή την υπέροχη διαδρομή που δυστυχώς κράτησε μόνο μισή ώρα.

 

 

Φτάνοντας επισκεφθήκαμε το Κέντρο Ενημέρωσης της Δαδιάς. Εκεί μας είπαν δυο λόγια για τον βιότοπο και για το τι θα δούμε. Μας μίλησαν για τα πουλιά που ζουν εκεί. Μόλις τελειώσαμε από το κέντρο ενημέρωσης μας περίμενε ένα πουλμανάκι για να μας ανεβάσει στο παρατηρητήριο για να δούμε τα πουλιά, εκεί φανήκαμε τυχεροί διότι δεν είχε ομίχλη και έτσι καταφέραμε να δούμε τα πιο σπάνια πουλιά της Ευρώπης. Μόλις κατεβήκαμε από το παρατηρητήριο πήγα μέσα σε ένα ζεστό κυλικείο και φάγαμε από ένα τοστ.

 

Μετά από περίπου 3:00 ώρες πήραμε το δρόμο της επιστροφής για να φάμε μεσημεριανό. Ομολογώ ότι το φαγητό του Σαββάτου ήταν το πιο ωραίο γιατί είχε σουβλάκια. Μετά το μεσημεριανό ήταν η ώρα της ξεκούρασης. Μετά από αυτό το μεγάλο διάλειμμα κάναμε το απογευματινό μάθημα όπου τελειώσαμε τις εργασίες.

Αργότερα φάγαμε το βραδινό και ακολουθούσε η καλύτερη ώρα της ημέρας, η έξοδός μας. Πολλά παιδιά δεν ήθελαν να βγούμε αλλά τελικά βγήκαμε και πήγαμε σε ένα φανταστικό μέρος, σε ένα clamp. Εκεί χορέψαμε με την ψυχή μας μέχρι τις μία η ώρα που πήγαμε στην εστία για ύπνο.

Εγώ με ένα παιδί παίζαμε σκάκι γιατί δεν μπορούσαμε και πιστεύω ότι κανένα παιδί δεν μπορούσε να κοιμηθεί και να σκέφτεται ότι αύριο θα φεύγαμε και να ξεχάσει τόσο απλά όλα αυτά που περάσαμε!

 

 

 


Τέταρτη ημέρα, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Τσονίδου Μαρία

 

Άλλο ένα δυσάρεστο ξύπνημα. Η ώρα ήταν 8 και ο κύριος Γκαζάς ήρθε να μας ξυπνήσει με την βροντερή του φωνή. Με το ζόρι άνοιγαν τα μάτια μας, μιας και το προηγούμενο και τελευταίο μας βράδυ στο Σουφλί είχαμε μια μεγάλη έξοδο και γυρίσαμε αργά…

 

 

Αφού καταφέραμε να σηκωθούμε, ύστερα από πολύ προσπάθεια, κατεβήκαμε στην τραπεζαρία όπου πήραμε το πρωινό μας και γεμίσαμε ενέργεια.

 

 

Στη συνέχεια η κάθε ομάδα πήγε στην αίθουσά της για να ολοκληρώσει την εργασία της. Στο τέλος μαζευτήκαμε όλα τα παιδιά σε μια αίθουσα και παρουσιάσαμε με τη σειρά τις εργασίες μας και μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Οι υπεύθυνοι μας έδωσαν συγχαρητήρια και μας είπαν πως πέρασαν πολύ ωραία … το ίδιο και εμείς.

 

 


 

 

Ύστερα από όλα αυτά ανεβήκαμε στα δωμάτια για να μαζέψουμε τα τελευταία πράγματα και να ετοιμάσουμε τις βαλίτσες μας. Βέβαια πριν να φύγουμε ξεστρώσαμε τα κρεβάτια και φάγαμε ένα τελευταίο μεσημεριανό… Έπειτα οι υπεύθυνοι προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν με τις βαλίτσες και τις μετέφεραν μέχρι το λεωφορείο όπου είπαμε και το τελευταίο «αντίο». Πλέον είχαμε πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

 

 

Ύστερα από ένα μικρής διάρκειας ταξίδι με το λεωφορείο φτάσαμε στη πανέμορφη Αλεξανδρούπολη. Οι καθηγητές μας (κ. Γκαζάς, κ. Παπαδοπούλου και κ. Τσιπουλάνη) μας επέτρεψαν να αφήσουμε τις αποσκευές μας στον σταθμό και να πάμε μια βόλτα στην πόλη…

Εμείς λοιπόν το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να πάμε και να φάμε στα GOODY’S. Έπειτα πήγαμε μια ωραία βόλτα για να χωνέψουμε… Εδώ πρέπει να προσθέσω ότι η Αλεξανδρούπολη είναι ένα πολύ ωραίο μέρος και έχει πολλά πράγματα να θαυμάσεις όπως ο Φάρος. Βέβαια δεν έλειπαν και οι ζημιές και οι σκανταλιές!

 

 

 

Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως η ώρα είχε περάσει και έπρεπε να ανεβούμε στο τρένο. Με μισή καρδιά λοιπόν αφήσαμε πίσω την όμορφη Αλεξανδρούπολη και πήραμε τον γυρισμό για την Θεσσαλονίκη.

Μετά από κάμποση ώρα που κάναμε για να βολευτούμε στις θέσεις μας, αρχίσαμε τα παιχνίδια… Βέβαια κάποιοι άλλοι νύσταζαν ή άκουγαν μουσική. Οι περισσότεροι πάντως παίζαμε χαρτιά και άσχετα που υπήρχαν κάποιες «συνομωσίες» ποτέ δεν χάναμε το κέφι μας και οπωσδήποτε το γέλιο μας. Η ώρα μας πέρασε γρήγορα και ευχάριστα, μέχρι που φτάσαμε στον σταθμό της Θεσσαλονίκης… Εκεί μας περίμεναν οι γονείς μας με αγωνία και μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες.

Κάπως έτσι λοιπόν η εκδρομή μας έφτασε στο τέλος της αλλά το σίγουρο είναι έχουμε μείνει με τις καλύτερες αναμνήσεις και εντυπώσεις!!!

 

 

 

 


Έκθεση εκδρομής

 

Τετραήμερη Εκπαιδευτική Επίσκεψη με τρείς διανυκτερεύσεις, στο Σουφλί του Ν. Έβρου, των μαθητών της δευτέρας (Β') και της τρίτης (Γ’) τάξης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, από την Πέμπτη 22 έως και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2007.

 

Στην εκδρομή συμμετείχαν και οι 28 μαθητές που είχαν υποβάλλει  ενυπόγραφα σημειώματα των κηδεμόνων των, με τα οποία εγκρίνουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στην Εκπαιδευτική Επίσκεψη.

 

Για την πραγματοποίηση της εκδρομή χρησιμοποιήθηκαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ σύμφωνα με το πρόγραμμα

 

Η εκδρομή διεξήχθη με

α)Αρχηγό την Υποδιευθύντρια Κα Παπαδοπούλου Ζαφειρούλα ΠΕ07

β)Συνοδό την καθηγήτρια Κα Τσιπουλάνη Ουρανία ΠΕ11

γ)Συνοδό τον καθηγητή Κο Γκαζά Δημήτρη ΠΕ19

 

Το πρόγραμμα της εκδρομής τηρήθηκε επακριβώς.

 

Ο βαθμός επίτευξης των εκπαιδευτικών στόχων της εκδρομής ήταν υψηλός.

 

Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα Το Νερό, Πηγή ζωής το οποίο αναλύεται στις ενότητες:

Ο κύκλος του νερού

Φυσικοχημικές παράμετροι

Ρύπανση

Χλωρίδα-πανίδα

Το νερό ως πηγή ενέργειας

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

α) Περιβαλλοντικό μονοπάτι σε δύο πηγές του Σουφλίου για λήψη δειγμάτων νερού

β) Περιβαλλοντικό μονοπάτι στο δάσος της Δαδιάς για παρατήρηση των αρπακτικών πουλιών.

γ) Εργασία στο Κέντρο, αναλύσεις νερού, ταξινόμηση - επεξεργασία δεδομένων και προετοιμασία για την παρουσίαση των εργασιών.

Οι μαθητές μας ζήσανε ένα τετραήμερο μακριά από τους γονείς τους, μαζί με τους συμμαθητές-τριες και τους καθηγητές τους.

Γνωρίσανε και βιώσανε το «άλλο σχολείο», της χαράς και της βιωματικής γνώσης, της συνεργασίας και της παρατήρησης.

Περπατήσανε όλοι μαζί σε όμορφα και γραφικά μέρη

Εργαστήκανε και μάθανε κοντά στη φύση και την τοπική κοινωνία

Είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν και να δράσουν...

 

Και η κούραση που ίσως νιώσανε στη διαδρομή σίγουρα την διαδέχτηκε η ικανοποίηση της γνώσης και η χαρά της περιπέτειας.