Προτάσεις

 

 

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι μαθητές διατύπωσαν προτάσεις τις οποίες μπορούν και πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι αποδέκτες τους

Για τις προτάσεις εργάστηκαν

 

Γεωργία Βαρέτα

Χρήστος Γαυρινιώτης

Μαριάννα Ευστατιάδου

Ειρήνη Κυροπούλου

Μαρία Μίξιου

 

 

 

·        Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Να συντονίσει τους εμπλεκόμενους φορείς για την δημιουργία ενός οδικού δικτύου το οποίο θα επιτρέπει την κίνηση λεωφορείων περιμετρικά των τειχών για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών. Ανάλογο έργο χάραξης δρόμων, πρέπει να γίνει και εσωτερικά των τειχών για την κυκλοφορία οχημάτων με ανεμπόδιστη θέα του τείχους που θα είναι σε μικρή απόσταση (με τη σειρά Τείχος, χώρος πρασίνου, πεζόδρομος, δρόμος).

Να προωθήσει την δρομολόγηση πολιτιστικής διαδρομής από τον ΟΑΣΘ, με αφετηρία και τέρμα το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Τα λεωφορεία θα κάνουν ένα κύκλο περιερχόμενα τα βυζαντινά τείχη αλλά και άλλα ιστορικά μνημεία της πόλης μας. Την διαδρομή αυτή θα χρησιμοποιούν εκτός από τους τουρίστες και τους κατοίκους της πόλης, μαθητικές ομάδες από σχολεία της πόλης μας που θα χρησιμοποιούν την αστική συγκοινωνία για  να επισκεφθούν τα μουσεία.

 

·        Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Να συνεχίσει την προσπάθειά της για τη συντήρηση και αναστύλωση των τειχών.

Να υποβάλλει στο Υπουργείο Πολιτισμού ολοκληρωμένο πρόγραμμα  για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Βυζαντινού Τείχους. Χώροι πρασίνου και πεζόδρομοι πρέπει να δημιουργηθούν σε όλο το μήκος του Τείχους και από τις δύο πλευρές του.

Στα πλαίσια του νόμου να φροντίσει για την απομάκρυνση των κτισμάτων που υπάρχουν ανάμεσα στο Τείχος και στο δρόμο που το περιβάλλει, ώστε η άποψη να είναι ελεύθερη από τον εποχούμενο περιηγητή.

·        Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Να εντάξει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα και σε συνεργασία με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ένα πρόγραμμα για τα Βυζαντινά Τείχη. Το πρόγραμμα θα βγάζει τους μαθητές από τις κλασικές αίθουσες διδασκαλίας, και θα τους εντάσσει σε δραστηριότητες σε διάφορα εργαστήρια όπως βυζαντινής αγιογραφίας, ψηφιδωτού, κεραμικής, υφαντικής όπου συμμετέχοντας θα κερδίζουν σε εμπειρία και γνώση. Για τα εργαστήρια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χώροι του Επταπυργίου ή διατηρητέων προσφυγικών κατοικιών.

 

·        Υπουργείο Πολιτισμού

Να χρηματοδοτήσει τα έργα για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό καθώς και μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Να φροντίσει για την φύλαξη των τειχών με τοποθέτηση φυλάκων αλλά και με κάθε άλλο αποτελεσματικό τρόπο.

 

·        Δήμος Θεσσαλονίκης, Συκεών και Αγίου Παύλου

Να προχωρήσουν στην δημιουργία χώρων πρασίνου, πεζοδρόμων και πολιτιστικών εγκαταστάσεων στον περιβάλλοντα χώρο των τειχών.

Να φροντίζουν για την συντήρηση των υποδομών που υπάρχουν και για την καθαριότητα της περιοχής των τειχών (μπάζα και σκουπιδότοπους εντοπίσαμε σε επαφή με τα τείχη) με μεγαλύτερη προσοχή, γιατί τα τείχη αποτελούν σημαντικό μνημείο με τουριστικό ενδιαφέρον.

Να ενθαρρύνουν και να πρωταγωνιστήσουν στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην περιοχή των τειχών, όπως συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις με θέματα κατά το δυνατόν σχετικά ώστε να τονίσουν τον χαρακτήρα της, και να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.

Στα πλαίσια του νόμου να φροντίσουν για την κατεδάφιση των παραγκών, και την ανακαίνιση παραμελημένων κατοικιών που αδικούν την εικόνα της περιοχής και δημιουργούν άσχημη εντύπωση στον επισκέπτη – περιηγητή.

Να μετατρέψουν κάποια από τα προσφυγικά κτίσματα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Δήμου Συκεών σε βυζαντινά, τουρκικά, προσφυγικά και μεσοπολεμικά σπίτια, που εκτός από τα διαφορετικά αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά, να έχουν και τον αντίστοιχο εξοπλισμό από αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Έτσι ο επισκέπτης θα μπορεί να αντλεί πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των απλών ανθρώπων κατά την βυζαντινή περίοδο, την τουρκοκρατία, των προσφύγων και κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.

Να φροντίσουν για την συντήρηση των δρόμων και των πεζοδρομίων της Άνω Πόλης για να διευκολύνουν την δύσκολη μετακίνηση των κατοίκων της.

Να βοηθήσουν στην φύλαξη των τειχών με το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας.

 

·        Ιδιοκτήτες ακινήτων και καταστημάτων παρά τα Τείχη

Οι ιδιοκτήτες και οι μηχανικοί να ακολουθούν την νομοθεσία και τις οδηγίες της πολεοδομίας για την ανέγερση κτιρίων, ώστε να διατηρείτε η παραδοσιακή εικόνα της περιοχής.

Ακόμη οι ιδιοκτήτες καθαρίσουν τα οικόπεδά τους και να περιποιηθούν τις προσόψεις των κτιρίων τους.

Οι καταστηματάρχες να φροντίσουν η εμφάνιση των προσόψεων των καταστημάτων τους, να συνάδει με την παραδοσιακή εικόνα της περιοχής. Οι επιγραφές να μην προκαλούν με το μέγεθος τους και οι επωνυμίες των καταστημάτων να είναι Ελληνικές και κυρίως από το Βυζαντινή ιστορία της πόλης.